Domů Aktuality V Karlovarském kraji se opět slaví Den železnice

V Karlovarském kraji se opět slaví Den železnice

​Oslavy se uskuteční v sobotu 20. září v Aši, v Chebu a Mariánských Lázních, kde se zastaví zvláštní vlak tažený lokomotivou Všudybylka. Akce připomene 110. výročí setkání dvou monarchů - rakouského císaře Františka Josefa I. a anglického krále Eduarda VII. - na mariánskolázeňském nádraží.
​Parní vlak vyjíždí v 8:36 z nádraží v Chebu a zamíří do Mariánských Lázní. Po poledni se vlak vydá na zpáteční cestu a z Chebu bude pokračovat až do Aše – po části tratě tzv. Vlaku svobody, který 11. září 1951 přejel hranice do tehdejšího západního Německa. Při této příležitosti bude slavnostně zahájena obnova zmíněné tratě.Na nádraží v Chebu, Mariánských Lázních a v Aši je připravený doprovodný program. V Chebu na návštěvníky čekají jízdy motorovým vozem do lokomotivního depa a po stanici Cheb. Od 9 do 17 hodin bude také přístupný ochoz železniční stanice. V 9:00, 11:00 a 13:00 začínají komentované prohlídky pracoviště výpravčích. Zájemci si můžou prohlédnout také vystavené lokomotivy, modelové kolejiště instalované v železničním voze nebo výstavu k historii naší železnice Václava Simbartla. Bez zájmu jistě nezůstanou ani historické drezíny Václava Zahrádky.

V Mariánských Lázních přivítají parní vlak mažoretky za doprovodu dechové hudby. Návštěvníci se můžou těšit na sehrané setkání rakouského císaře Františka Josefa I. s anglickým králem Eduardem VII. a následnou jízdu monarchů městem v kočáře k jejich sousoší. V Mariánských Lázních je zajištěná doprava k sousoší monarchů vyhlídkovým trolejbusem nebo autobusem k hotelu Krakonoš a miniaturparku Boheminium. Pro držitele jízdenek ze zvláštního parního vlaku s cílovou stanicí Mariánské Lázně nebo celodenních jízdenek jsou okružní jízdy autobusem zdarma.

Den železnice připomíná datum 27. září 1825, kdy byl zahájen provoz s parní lokomotivou konstruktéra Georga Stephensona mezi anglickými městy Stockton a Darlington na trase dlouhé 40 km. Byla to revoluční změna, která nahrazovala koňské povozy, začaly se budovat tratě a postupně přecházela přeprava zboží a cestujících na železnici. Na našem území se první železnice objevila v roce 1832, kdy byla vybudována naše první koněspřežka mezi rakouským Lincem a Českými Budějovicemi.
 
Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 18. 9. 2014 - 14:45