Domů Aktuality Karlovarský kraj pokračuje v řešení vízové problematiky

Karlovarský kraj pokračuje v řešení vízové problematiky

​Na provozovatele lázeňských domů v Karlovarském kraji a na jejich zaměstnance tvrdě dopadá odliv návštěvníků z Ruské federace. Ti tvoří podstatnou část klientely lázní v regionu. Karlovarský kraj se proto znovu obrátil na ministra zahraničních věcí s žádostí o řešení procesu udělování víz.

Řešením problematiky se Karlovarský kraj zabývá dlouhodobě, protože návštěvníci a lázeňští hosté z Ruska patří k nejvýznamnější klientele lázní. V posledním období však propad v návštěvnosti ruských hostů činil až 30 procent. „Sílí naše obava, že mnozí ruští turisté kvůli složitému získávání víz do České republiky  zamíří raději do Německa, ale dnes už i do Turecka, Itálie nebo Řecka. Taková situace začíná mít velmi negativní dopad do zaměstnanosti v lázeňských zařízeních a navazujících službách.Hovořil jsem o tom už s prezidentem Klausem, apeloval jsem i na bývalého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, ovšem bezvýsledně. Vím, že v současnosti se tématem zabývá také prezident Miloš Zeman, s nímž jsem o vízové politické rovněž diskutoval. Aktuálně jsem oslovil ministra zahraničních věcí Lubomíra Zaorálka, který by měl náš kraj navštívit během července a společně bychom měli věc projednat,“ vysvětlil hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný.

O případných krocích ministerstva by chtěl hejtman informovat regionální podnikatele v lázeňství a cestovním ruchu. S ministrem chce rovněž mluvit o postupu České republiky v souvislosti s uvalením sankcí na Rusko s ohledem na současný vývoj na Ukrajině.

Kvůli vízové politice už nyní ztrácí Karlovarský kraj část možných příjmů tím, že turisté ze zemí bývalého Sovětského svazu kvůli vízu letí přes jinou zemi a v České republice jsou o den až dva dny méně. Jedná se přitom o movitou klientelu s dlouhou dobou pobytu. „I přesto, že se Karlovým Varům často ironicky přezdívá „ruské město“, je třeba si uvědomit, že bez ruských hostů a hostů ze zemí bývalého Sovětského svazu mohou lidé pracující v lázeňství a ve službách velmi rychle přijít o svá pracovní místa,“ uzavřel hejtman.
 
Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 30. 6. 2014 - 14:24