Domů Aktuality Hejtmani chtějí rovné podmínky pro čerpání eurodotací

Hejtmani chtějí rovné podmínky pro čerpání eurodotací

​Rozpočtové určení daní, pravidla pro čerpání evropských dotací nebo jednání s ministrem vnitra - to byly klíčové body včerejšího jednání Rady Asociace krajů ČR (AK ČR) v Pardubicích.


Předseda Asociace krajů Michal Hašek spolu s hejtmanem Pardubického kraje Martinem Netolickým informovali kolegy o vývoji jednání s vládou o změnách rozpočtového určení daní. „Trváme na splnění slibu, který nám dal ministr financí Andrej Babiš, a věříme, že dojde k navrácení ke stavu před rok 2012, kdy kraje přišly ze svých rozpočtů v souhrnu o 4 miliardy korun,“ sdělil předseda asociace Michal Hašek. V této souvislosti se pak hejtmani shodli na potřebě urychlit setkání s představiteli vlády tak, aby jejich připomínky byly včas zakomponovány do státního rozpočtu pro rok 2015.

Hejtmani mají obavy také z dosavadních jednání o nastavení podmínek pro spolufinancování evropských fondů z národních zdrojů. „Vůbec se nám nelíbí rozdílný přístup úředníků ministerstva financí k obcím a krajům. Jedná se o jednoznačné narušení principu rovnosti samosprávy. Nevidím důvod, proč by krajům neměl stát přispívat na spolufinancování evropských dotací, když v návrhu počítá s podporou měst a obcí ve výši pěti procent. Požadujeme jen rovný přístup,“ vysvětlil hejtman Netolický.

Hostem jednání Rady AKČR byl ministr vnitra Milan Chovanec spolu s policejním prezidentem Tomášem Tuhým. Hejtmani se s ministrem shodli na fungování a prioritách Integrovaného záchranného systému ČR (IZS) a potřebách pro zajištění bezpečnosti v krajích. Kraje dlouhodobě podporují složky IZS ze svých rozpočtů. Budou ale zároveň usilovat o navýšení rozpočtu ministerstva vnitra, aby dokázalo zajistit potřebné vybavení IZS.

Diskutovalo se i o případném rušení poboček České pošty v krajích. Hejtmani se dlouhodobě snaží udržet stávající pobočky České pošty a zajistit její služby i pro občany malých obcí. S předchozím vedením ministerstva vnitra se nepodařilo dosáhnout dohody, nyní se situace mění. Snaha zachovat pobočky České pošty se tak stává společnou prioritou hejtmanů i ministerstva.
Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 28. 5. 2014 - 12:58