Domů Aktuality Komise pro školství Asociace krajů ČR řešila jednotné přijímací zkoušky

Komise pro školství Asociace krajů ČR řešila jednotné přijímací zkoušky

​Zavedení jednotných přijímacích zkoušek ke studiu maturitních oborů po celé republice je nutným krokem ke zvýšení kvality vzdělávání. Shodli se na tom členové komise pro školství AK ČR na svém jednání v uplynulém období. Předseda komise a hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný byl pověřen k dalšímu jednání na toto téma s ministerstvem školství.

​V současnosti se přijímací zkoušky jako součást přijímacího řízení konají jen v některých krajích.  „Například Rada Karlovarského kraje již v roce 2010 doporučila ředitelům středních škol, aby v rámci přijímacího řízení pro školní roky 2011/2012 a 2012/2013 do oborů vzdělání ukončených maturitní zkouškou rozhodli o konání přijímacích zkoušek formou testů z českého jazyka, matematiky a obecných studijních předpokladů.  Výsledek těchto testů ovlivnil přijetí žáka ze 70 procent, zbývající část kritérií je v kompetenci ředitelů škol,“ vysvětlil Josef Novotný. 

Jedním z cílů tohoto kroku bylo přispět k tomu, aby do maturitních oborů byli přijímáni pouze uchazeči s patřičnými studijními předpoklady, tedy aby došlo ke zkvalitnění absolventů oborů zakončených maturitou. Dalším cílem bylo vyšší naplnění učebních oborů, jejichž absolventy žádají zaměstnavatelé v regionu.

Zavedení přijímacích zkoušek umocňovala skutečnost, že v důsledku negativního demografického vývoje nabídka volných míst na středních školách vysoce překračovala poptávku. Žákům posledních ročníků základních škol chyběla motivace k učení, protože se nemuseli připravovat na přijímací zkoušky. „Na základě dosavadních zkušeností je Karlovarský kraj zastáncem myšlenky, že přijímací řízení na střední školy by pro studium maturitních oborů mělo být jednotné v celé zemi, aby byly všem žákům vytvořeny stejné podmínky pro přijetí ke studiu maturitních oborů,“ doplnil hejtman.

Komise pro školství při AK ČR je ve shodě s ministerstvem školství, které v nedávné době rovněž informovalo o tom, že chce nastavit přijímací zkoušky plošně u maturitních oborů. Předseda komise Josef Novotný bude konkrétní podmínky jako je termín a forma zadávání jednotných přijímacích zkoušek s ministerstvem školství dále řešit.
Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 30. 4. 2014 - 09:12