Domů Aktuality Svaz měst a obcí ČR uspořádal v regionu setkání se starosty

Svaz měst a obcí ČR uspořádal v regionu setkání se starosty

​Regulace cizojazyčné reklamy, změny v koncesích pro prodej alkoholu nebo čerpání evropských peněz v nadcházejícím období - taková byla témata krajského setkání, které v Karlových Varech zorganizoval Svaz měst a obcí ČR (SMO ČR).

​Dosavadních dvanácti akcí svazu v krajích se zúčastnilo více než 1 000 starostů a dalších představitelů nejen samosprávy z celé České republiky. Diskutovalo se o tom, co v současné době trápí města a obce v regionech. „V českém právním řádu je třeba stanovit povinnost, aby jakákoliv reklama v provozovnách a na veřejně přístupných místech vždy byla i v českém jazyce. Dnes bývá často pouze v jazyce cizím,“ uvedl místopředseda Svazu měst a obcí ČR a primátor Chomutova Jan Mareš a dodal: „Nedávno jsme o tom jednali s ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem, který nás ubezpečil, že ochrana spotřebitele je jednou z jeho priorit.“ Právě přenášení podnětů z měst a obcí státní správě a společné hájení zájmů samosprávy je posláním svazu a podstatou krajských setkání.

„Zejména lázeňská část Karlových Varů se často dostává do hledáčku kritiků v souvislosti s nápisy v azbuce,“ řekl primátor Karlových Varů Petr Kulhánek a upřesnil: „Jsem proto rád, že v Poslanecké sněmovně už je návrh novely zákona, která má obcím umožnit regulovat cizojazyčné nápisy vlastní vyhláškou. Snažíme se o rovnoprávnost českého jazyka tak, aby reklamní nápisy, poutače, vývěsní štíty apod. vždy začínaly českým nápisem srovnatelným co do velikosti i významu s textem cizojazyčným.“ 

V Karlovarském kraji rovněž upozorňují na problémy související s novými pravidly pro prodej alkoholu. Podle novely zákona musely do letošního 17. dubna o koncesi na prodej alkoholu nově požádat i spolky, pokud pravidelně jednou za rok pořádají akci spojenou s prodejem alkoholu, například ples. Výkonná ředitelka Svazu měst a obcí ČR Jana Vildumetzová vysvětlila: „Pokud si obce nejsou jisté, jak to je s aktuální legislativou, mohou se obrátit na Právní poradnu svazu. Evidujeme také podněty a dotazy týkající se koncese pro prodej alkoholu včetně toho, že některé spolky chtějí kvůli novým pravidlům úplně přestat pořádat své akce. Je to škoda, často jsou právě spolky jedinými nositeli kulturního a společenského dění v obcích.“  Nová koncese na prodej alkoholu podle aktuálních údajů karlovarského magistrátu dosud chybí řadě podnikatelů. Pokud však bez ní, stejně jako spolky, budou prodávat alkohol, hrozí jim pokuta i v řádu statisíců.

Významným tématem regionu je také dostavba rychlostní silnice R6 mezi Karlovými Vary a Prahou. V této souvislosti hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný mimo jiné nabídl spolupráci Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) při výkupu pozemků. Hejtman také starosty informoval o nově nastaveném systému čerpání evropských peněz i na oblasti, ve kterých bude možno podporu z EU získat.

 
Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 29. 4. 2014 - 14:48