Domů Aktuality Hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný zůstane i ve funkci poslance

Hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný zůstane i ve funkci poslance

​Hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný dnes v úvodu jednání Zastupitelstva Karlovarského kraje oznámil své rozhodnutí setrvat nadále ve funkci hejtmana i poslance Parlamentu ČR.




Důvody, které jej k tomuto rozhodnutí vedly, shrnul do sedmi základních bodů:
1) Dokud mne většina členů Zastupitelstva Karlovarského kraje bude podporovat, zůstávám ve funkci hejtmana Karlovarského kraje i poslance Parlamentu České republiky.

2) Jsem ochoten vzdát se jednoho platu, jakmile bude odsouhlasen návrh zákona, který řeší souběh platů tak, že pokud má politik více funkcí, bude pobírat plat jen za jednu z nich (přestože při zachování zdravého rozumu jde o kuriózní situaci, například v soukromé sféře si takovou věc nedokážu představit). Do té doby budu i nadále dávat podstatnou část svého platu do sféry sociálních věcí, do oblasti zdravotnictví nebo práce s dětmi a mládeží.

3) Vykonávání funkce hejtmana a zároveň poslance je výhodné pro řešení problémů Karlovarského kraje, neboť tak mohu napřímo jednat se členy vlády o tom, co náš region potřebuje. Kdybych tu příležitost v poslanecké sněmovně neměl a objednal bych se například k ministrům v uvozovkách jen jako hejtman, jednal bych s těmito politiky se značnou časovou prodlevou, v zastoupení náměstky a podobně. Jen chci připomenout, že jsem takto za kraj prosadil fungování vládního zmocněnce i pro oblast Sokolovska, s ministrem zdravotnictví jsem řešil pořízení lineárního urychlovače pro chebskou onkologii, ministra Stropnického jsem upozornil na krátkou lhůtu, během níž by se lidé z vojenských újezdů měli přizpůsobit nově nastaveným podmínkám života mimo újezdy.

4) Svůj postoj k doporučujícímu usnesení ČSSD ohledně souběhu funkcí jsem vysvětlil svým dopisem všem členům ČSSD v kraji. Stále trvám na tom, že jde o usnesení, které je v rozporu se základními ústavními principy českého demokratického právního řádu, jako je ROVNOST nebo ZÁKAZ DISKRIMINACE. Současně toto usnesení nabádá k omezování mých ústavou zakotvených politických práv. Proto se odmítám podrobit diskriminačním nátlakům, nevidím důvod, proč bych měl mít menší práva než senátoři nebo ministři.

5) Nehodlám dopadnout jako trojice poslanců ODS (Petr Tluchoř, Marek Šnajdr, Ivan Fuksa), kteří byli stíháni za to, že mandát údajně vyměnili za jakousi formu politického úplatku. Naopak chci zůstat ve funkcích, do nichž jsem byl zvolen a pro které jsem dostal důvěru voličů.

6) Řešení situace vidím i v návrhu na změnu Ústavy ČR, tedy v zavedení tzv. klouzavého mandátu poslance. Předložená změna spočívá v tom, že pokud byl poslanec jmenován členem vlády nebo zvolen hejtmanem, starostou nebo primátorem, jeho mandát nezaniká, ale vykonává ho příslušný náhradník.

7) Za svá rozhodnutí jsem zodpovědný voličům a jejich podpora je pro mě důkazem, že souběh funkcí nevnímají jako zásadní problém (pro informaci: ve volbách do Sněmovny jsem získal 3099 preferenčních (11%) hlasů). V termínech, ve kterých krajské i parlamentní volby probíhaly, přitom bylo známo, že vykonávám obě funkce zároveň. Věřím, že mě lidé pochopí a zachovají mi svou přízeň. Jsme jedním z nejmenších krajů v zemi, který se potýká s řadou vážných problémů. Proto se snažím o to, abych za náš kraj bojoval nejen jako hejtman zpovzdálí, ze západní části republiky, ale zároveň mohl hájit jeho zájmy jako poslanec přímo v centru.
 
Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 24. 4. 2014 - 13:28