Domů Aktuality Karlovarská nemocnice úspěšná v kvalitě péče o novorozence

Karlovarská nemocnice úspěšná v kvalitě péče o novorozence

Nemocnice Karlovy Vary znovu získala status Perinatologického centra intermediární péče. Jde o velký úspěch lékařů z gynekologicko-porodnického i z dětského oddělení, kteří zajišťují nepřetržitou péči o nedonošené novorozence. O akreditaci na pět let žádalo v ČR celkem 20 intermediárních jednotek, získalo ji jen 11 center.
Karlovarská nemocnice se stará o budoucí maminky, u nichž hrozí narození nezralého dítěte, z celého regionu. „Úspěch této péče spočívá v její centralizaci do jednoho místa. Sledujeme maminky samozřejmě už před porodem, aby novorozenec měl co největší šanci pro další život. Udělení statutu pro nás znamená potvrzení kvality poskytované péče,“ uvedl lékařský ředitel karlovarské nemocnice Josef März.

Dobrou zprávou je získání akreditace perinatologického centra i pro Karlovarský kraj. „Potvrdilo se, že kvalita péče o dříve narozené děti například s nízkou porodní hmotností je v karlovarské nemocnici vynikající, navíc z ekonomického hlediska je pro nemocnice péče v takovýchto centrech dobře hrazená,“ doplnil náměstek hejtmana Karlovarského kraje Miloslav Čermák.

Karlovarské perinatologické centrum se specializuje na ženy s rizikovým těhotenstvím a na novorozence s porodní hmotností nad 1500 gramů. „V perinatologické péči patří naše země mezi deset nejlepších států světa.  V karlovarské nemocnici se staráme například o nedonošené děti s nevyzrálými plicními funkcemi, o děti, které neudrží tělesnou teplotu, mají těžší žloutenku či oběhové problémy. Personál musí být velmi zkušený, protože stav takového dítěte se velmi rychle mění,“ uvedla krajská neonatoložka Jitka Zejdová.

Karlovarské perinatologické centru je v úzkém kontaktu s plzeňskou fakultní nemocnicí a dětským oddělením nemocnice v Mostu. Díky odborným kvalitám a zkušenosti zdravotníků vykázalo centrum karlovarské nemocnice v uplynulých dvou letech nulovou úmrtnost novorozenců po porodu.
Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 22. 4. 2014 - 11:08