Domů Aktuality Křesadla v Karlovarském kraji již mají své majitele

Křesadla v Karlovarském kraji již mají své majitele

​V Klášterním kostele sv. Antonína Paduánského v Sokolov byla již po osmé slavnostně udělena Křesadla za rok 2013 dobrovolníkům z Karlovarského kraje. Při slavnostním ceremoniálu bylo oceněno 5 dobrovolníkům „cenou pro obyčejné lidi, kteří dělají neobyčejné věci“ Křesadlo 2013.

​Držitele cen vybrala z celkem 21 nominací devítičlenná porota složená ze zástupců neziskových organizací, státní správy a samosprávy a sponzorů.
Cena Křesadlo je „cena pro obyčejné lidi, kteří dělají neobyčejné věci“, je to cena symbolická, účelem je poděkovat dobrovolníkům za jejich přínosnou činnost a také zviditelnit dobrovolnictví. Křesadlo samotné je dílem uměleckého kováře z hradu Křivoklát a dokáže vykřesat skutečné jiskry.

Pořadatelem 8. ročníku udílení cen Křesadlo 2013 dobrovolníkům Karlovarského kraje je Mateřské centrum Karlovy Vary, o.s. – středisko Dobrovolnické centrum Vlaštovka. Záštitu převzal náměstek hejtmana Karlovarského kraje pan Miloslav Čermák, a primátor města Karlovy Vary, Petr Kulhánek.

Slavnostním ceremoniálem nás provázel Jan Picka a o kulturní program se postaral malý swingový orchestr SWING MELODY OSTROV- pod vedením Kapelníka Jana Veverky.

Ocenění dobrovolníci:

Kamila Prchalová – Cesta z města, o.s.
Paní Prchalová je zakladatelkou sdružení Cesty z města, které vzniklo v roce 2007, nicméně již od roku 2004 realizovala aktivity na podporu cestovního ruchu v regionu jižního Karlovarska. Ve svém volném čase, za své náklady a své možnosti vyznačila několik desítek cyklotras. Z ruiny kostela sv. Blažeje udělala opět důstojnou památku a kolem kostela vybudovala naučnou stezku. Nezištně pomáhá při obnově Bečovské botanické zahrady, obnovila toužimské infocentrum a je jednou z nejdůležitějších osob v iniciativě Kraj živých vod.

Milada Bučková – Chráněné bydlení Sokolov,o.s.
Paní Bučková je již držitelkou Křesadlo 2006. Je členkou Českobratrské církve evangelické, kde léta zastávala funkci předsedkyně. Touto kandidaturou jí chce poděkovat občanské sdružení Chráněné bydlení Sokolov, jehož je předsedkyní dodnes a donedávna byla i výkonnou ředitelkou. Chráněné bydlení spoluzakládala v roce 1999, jehož posláním je pomoc osobám s lehkým handicapem. Za dobu paní Bučkové tímto sdružením prošlo na 60 klientů, z nichž se mnohým podařilo nastartovat nový začátek života. Podílí se taktéž na činnosti v organizacích zastřešující neziskový sektor a sociální služby jako je ANNA KK a SKOK o.s.
 
Edita Kunertová – Klubíčko,o.s. a ANNAKK
Edita Kunertová obdržela hned tři nominace. Poděkovat jí chce touto formou především o.s. Klubíčko Cheb. Edita přišla do tohoto centra již před 11 lety a hned se chopila první své práce  - získat nové prostory. Kromě pravidelné a letité činnosti pomáhá s organizací Bambiriády a nominována je za její snahu pomoc kdykoliv a kdekoliv. Během povodní v roce 2013 sehnala obrovskou materiální pomoc obcím Kly a Záleslice. Aktivně se podílí na akcích zaměřených na práci s lidmi s postižením – PATA Házlov. Svou osobností dokáže strhnout pro dobrovolnictví i další dobré duše ve svém okolí.

Ing. Renata Kunešová  - Aragonit o.s.
Paní Kunešová se již patnáctým rokem účastní přípravy hudebního festivalu Souznění, který se pořádá v Chebu, Františkových lázních a Karlových Varech. Tento festival se skládá z pěti koncertů handicapovaných umělců z celé české republiky. Paní Kunešová se podílí na přípravě a realizaci a řeší i mnoho dalších činností spojených s touto organizací. Je zakladatelkou i ředitelkou Denního centra Žirafa a založila občanské sdružení Nejste sami. Poděkovat touto nominací by jí chtělo občanské sdružení Aragonit a to za její neutuchající snahu a sílu překonat veškeré překážky ve snaze pomoc potřebným.

Miriam a Ondřej Žákovi – Pomoc v nouzi, o.p.s. a ČoKy o.p.s.
Manželé pracují a žijí v Kynšperku nad Ohří na Sokolovsku. Společně se dlouhodobě věnují lidem ze sociálně vyloučených skupin a nad rámec svých pracovních povinností se zabývají charitativní činností a šíří myšlenku dobrovolnictví mezi širokou veřejnost. 

Za stránku zodpovídá Miroslav Smaržík
Datum aktualizace 22. 4. 2014 - 13:09