Domů Aktuality Na obnovu Císařských lázní by mohl přispět stát

Na obnovu Císařských lázní by mohl přispět stát

​Na dlouho očekávanou rekonstrukci národní kulturní památky Císařské lázně v centru Karlových Varů by mohly jít částečně finance ze státního rozpočtu. Další možností je využití evropských prostředků, o něž bude možno žádat v příštím roce.

​Jednali o tom představitelé kraje se členy Rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, se zástupci ministerstva financí nebo kultury.
Oprava chátrající budovy by měla celkem vyjít na 900 milionů korun. Hejtman Josef Novotný na setkání přímo v Císařských lázních připomněl, že na potřebnou rekonstrukci má kraj stavební povolení, vybral i dodavatele stavby, což byla podmínka pro podání žádosti o evropské peníze z Integrovaného operačního programu (IOP). „Rekonstrukce Císařských lázní má tři pilíře financování. Karlovarský kraj počítá s částkou 400 milionů ze svého rozpočtu, město Karlovy Vary přislíbilo 100 milionů korun. Nyní hledáme chybějící pilíř státní podpory,“ uvedl hejtman a dodal, že s žádostí o peníze z evropských fondů prostřednictvím IOP kraj před časem neuspěl.

Podle předsedy rozpočtového výboru Václava Votavy jde o smysluplný projekt, na kterém by stát měl rozhodně participovat. „Návrh financovat po etapách rekonstrukci památky v rámci státního rozpočtu rozhodně podpoříme,“ dodal. Zástupci ministerstva financí zase preferují využít při rekonstrukci evropských peněz z nově připravovaného Integrovaného regionálního operačního programu, kam bude možné podávat projekty pravděpodobně na začátku příštího roku.

V úvahu přichází i revize tendru na zhotovitele stavby, která by mohla zajistit vysoutěžení lepší ceny za rekonstrukci. Obnova by se mohla navíc realizovat po jednotlivých etapách. „Kraj i město jsou ochotny zahájit rekonstrukci Císařských lázní co nejdříve, ale musíme mít garanci státu, že peníze vyčlení. Proto budeme dále jednat na úrovni ministerstva financí, rádi bychom ale uskutečnili i schůzku na ministerstvu pro místní rozvoj,“ vysvětlil hejtman. Ten také společně s primátorem Karlových Varů Petrem Kulhánkem důrazně odmítl možnost, že by mohlo dojít k prodeji budovy.
Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 16. 4. 2014 - 08:18