Domů Aktuality Karlovarský kraj nákupem plynu na komoditní burze uspoří 10 milionů korun

Karlovarský kraj nákupem plynu na komoditní burze uspoří 10 milionů korun

​Karlovarský kraj nakoupil zemní plyn pro své budovy a příspěvkové organizace. Stalo se tak počátkem března na Českomoravské komoditní burze Kladno, která je centrálním tržním místem pro fyzické dodávky energií.
Úspora nákladů na dodávky zemního plynu na 2. až 4. čtvrtletí, tedy na duben až prosinec 2014, představuje 10 milionů korun.„Do nákupu jsme spojili spotřebu našich škol, krajské knihovny,  nemocnic v Karlových Varech a Chebu. Plyn navíc  po loňské intervenci České národní banky skokově zdražil o zhruba 10 procent,“ uvedla náměstkyně hejtmana Eva Valjentová . Nejlepší nabídku v rámci aukce předložila pro maloodběr společnost E.ON Energie, a.s.  a středoodběr společnost EP ENERGY  TRADING, a.s.
 
Burzovní nákup je podle Evy Valjentové  moderní formou realizace veřejné zakázky, která se poměrně rychle stává standardem ve státní i veřejné správě. Zajímavý je zejména svojí administrativní nenáročností, protože není nutné vypracovávat zadávací dokumentace a smlouvy s dodavatelem vygeneruje burza, rychlostí realizace a flexibilitou, kdy lze počkat na pokles cen a teprve poté nakoupit. Vzhledem k tomu, že burzovní obchod je nejtransparentnějším způsobem nákupu komodit a nelze jej nijak zpochybnit, odpadá i odvolávání neúspěšných soutěžících, které tak protahuje jiné formy výběrových řízení.
 
 
Za stránku zodpovídá Miroslav Smaržík
Datum aktualizace 12. 3. 2014 - 13:24