Domů Aktuality Chebský špýchar se dočká rekonstrukce

Chebský špýchar se dočká rekonstrukce

​Náklady na obnovu historického objektu činí zhruba 25 miliónů korun, Karlovarský kraj se pokusí část z těchto peněz získat z Regionálního operačního programu Severozápad. Po rekonstrukci se má do budovy přestěhovat Galerie fotografie G4.
Ve stávajících prostorách, které patří městu Cheb, zlobí vlhkost a také tam chybí odpovídající sociální zařízení a zázemí. „Budeme žádat o dotace v objemu 15 miliónů korun, zbylé náklady uhradíme z krajského rozpočtu. Kdybychom s žádostí o dotaci na renovaci špýcharu neuspěli, museli bychom vstoupit do jednání s městem o rekonstrukci stávajících prostor,“ uvedl karlovarský krajský radní pro kulturu Oleg Kalaš.
 
Rekonstrukcí barokního špýcharu vznikne umělecké centrum středoevropského formátu, zahrnující vedle výstavních prostor, multimediální studio, ateliér, fotokomoru, digitální pracoviště, prostory pro konání workshopů, přednáškovou síň, knihovnu odborné literatury, projekční síň, depozitář sbírky fotografií a kanceláře.
 
Veřejnosti se zpřístupní významná kulturní památka historického centra města Chebu, která přímo navazuje na prohlídkovou trasu Františkánského kláštera. Objekt bude přístupný vozíčkářům.
 
„Nejdražší bude přístavba s nákladním výtahem a pak také nové rozvody elektřiny a zavedení vytápění. Galerie by měla stejný charakter, byla by dále zaměřená výhradně na fotografii,“ dodal Oleg Kalaš. Špýchar by nabídl i nové prostory pro depozitář.
 
Za stránku zodpovídá Miroslav Smaržík
Datum aktualizace 23. 12. 2013 - 10:28