Domů Aktuality Karlovarský kraj ušetřil sdruženým nákupem elektřiny na burze meziročně více než 27 procent nákladů

Karlovarský kraj ušetřil sdruženým nákupem elektřiny na burze meziročně více než 27 procent nákladů

​Karlovarský kraj uspoří sdruženým nákupem silové elektřiny na burze na rok 2014 téměř 3 miliony korun. Po loňském úspěšném nákupu se k němu připojilo 7 měst a obcí z Karlovarského kraje. I pro ně má tato forma nákupu na komoditní burze Kladno výrazný úsporný efekt.

​S Karlovarským krajem a jeho organizacemi se centrálního nákupu silové elektřiny zúčastnily Mariánské Lázně, Teplá, Krásné Údolí, Horní Blatná, Drmoul, Josefov a Třebeň. Celkový počet zúčastněných dosáhl čísla 79. „Náklady na dodávky silové elektřiny u našich příspěvkových organizací se budou letos pohybovat okolo 12,1 milionu korun. Včerejším nákupem elektřiny na rok 2014 se nám podařilo snížit náklady o asi 2,6 milionu korun. Meziroční úspora je tak více než 22 procentní. Obce a města jsou na tom ještě lépe – například u veřejného osvětlení dosahuje úspora až 40 procent, “ uvedl náměstek hejtmana pro ekonomiku a vnitřní záležitosti Jaroslav Borka.

Nákup se stejně jako loni odehrál v elektronickém aukčním systému Českomoravské komoditní burzy Kladno. Cena silové elektřiny v hladině nízkého napětí nakonec klesla pod hranici 1000 korun za megawatthodinu, vítězným dodavatelem se stala společnost CENTROPOL Energy. „Nově zapojené subjekty, které za silovou elektřinu dosud platily v průměru 1623 Kč/MWh, tak na každé megawatthodině odběru ušetří až 626 korun. Krajské organizace, jimž jsme elektřinu nakupovali už loni, pak za megawatthodinu zaplatí až o 271 korun méně než letos,“ upřesnil vedoucí odboru vnitřních záležitostí krajského úřadu Miroslav Očenášek.

Podle náměstka hejtmana Jaroslava Borky už kraj plánuje stejným způsobem pro své organizace nakoupit i zemní plyn. „Loni jsme si na burze vyzkoušeli kontraktaci elektřiny a potvrdili si, že zde získáme nejlepší možnou cenu na trhu. Letos jsme proto šli do nákupu elektřiny už naplno. V březnu, příštího roku nám skončí dlouhodobý kontrakt na dodávky plynu a zvažujeme, že prostřednictvím burzy efektivně nakoupíme i plyn.“ Celý proces burzovního nákupu je podle něho navíc velmi jednoduchý a s přispěním burzovního dohodce, který přebírá většinu povinností, i administrativně nenáročný. „Ředitelé našich organizací a starostové měst, kteří společný nákup s krajem využili, se tak nemusí zabývat zbytečnou administrativou spojenou se zadáním veřejné zakázky a mohou čas věnovat vlastní práci. Společný postup u výběrových řízení jednoznačně snižuje náklady, proto budeme s nabídkou sdruženého nákupu elektřiny a plynu, ale například i telekomunikačních služeb, oslovovat města i obce i nadále.“ uzavřel Jaroslav Borka.
Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 23. 10. 2013 - 15:57