Domů Aktuality Karlovarský kraj opět nabídne podnikatelům příspěvky na inovace

Karlovarský kraj opět nabídne podnikatelům příspěvky na inovace

​Už potřetí budou moci místní podnikatelé soutěžit o příspěvky Karlovarského kraje na inovace - o tzv. inovační vouchery. V soutěži mohou uspět malé i velké firmy, které chtějí spolupracovat s vysokými školami nebo jinými vědeckými a výzkumnými organizacemi z celé ČR.
​O inovační vouchery byl v uplynulých letech překvapivě vysoký zájem. Karlovarský kraj proto dosud rozdělil mezi 21 projektů přes 3, 2 milionu korun. Uspěla například společnost MINERAL DEKOR, která se zabývala vývojem prototypu pro výrobní linky k barvení minerálů, nebo společnost KESSL provádějící optimalizaci receptur akrylátových nátěrových hmot.„Jde nám o to, abychom finančně podpořili ty firmy,  jež se snaží inovovat svou výrobu nebo služby a potřebují k tomu vysoce kvalitní znalosti, které samy nemají a v našem regionu pro ně nejsou dostupné. Na příspěvky vyčleníme z krajského rozpočtu 2 miliony korun,“ uvedl náměstek hejtmana Petr Navrátil a dodal, že každý z žadatelů může získat podporu do výše 170 tisíc korun.

V roce 2011, kdy kraj tyto příspěvky uděloval poprvé, byla nejžádanější spolupráce s Vysokým učením technickým z Brna, kde vouchery znají již od roku 2009. Loni pro změnu uspěli žadatelé, kteří využili služeb Západočeské univerzity z Plzně a ČVUT Praha.  Oborové zaměření firem, které vouchery získaly ke zlepšení své konkurenceschopnosti,  je různorodé  - od tradičních strojařských firem a výrobce hudebních nástrojů přes oblast služeb až po zpracovatele odpadů. „Žadatelé se na nás mohou obrátit s dotazy a konzultacemi před podáním žádosti a také se mohou inspirovat úspěšnými projekty z roku 2012, které najdou na našem webu. Karlovarské agentury rozvoje podnikání,“ připomněla její ředitelka Jana Michková.

Zkušenosti Karlovarského kraje s podporou spolupráce výzkumné a podnikové sféry budou základem pro připravovanou krajskou inovační strategii. „Rádi bychom dosáhli toho, že finanční podpora formou inovačních voucherů bude v dalších letech poskytována i na národní úrovni. Díky zkušenostem z krajské úrovně na ni regionální firmy budou dobře připraveny,“ uzavřel náměstek. 
Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 22. 10. 2013 - 13:51