Domů Aktuality Na krajské dálniční známce stát neprodělá

Na krajské dálniční známce stát neprodělá

​O zavedení krajské dálniční známky za 300 korun usiluje hejtman Josef Novotný. Hlavním důvodem je fakt, že v Karlovarském kraji vede pouze 40 kilometrů rychlostní silnice R6. Ta navíc nenavazuje na celostátní dálniční síť.

Přestože nový ministr dopravy Zdeněk Žák veřejně prohlásil, že by neměly být zpoplatněny úseky dálnic a rychlostních silnic, které nenavazují na další dálniční síť, nechal si hejtman Josef Novotný zpracovat rozpočet na zavedení krajské dálniční známky.

Podle jeho návrhu by měla dál existovat stávající celostátní dálniční známka za patnáct set korun. Na té by ale měly být nově vyznačeny všechny kraje. „Pokud by motorista chtěl dálniční známku využívat pouze v jednom kraji, prodejce by všechny ostatní kraje na známce proštípal,“ vysvětlil hejtman Novotný systém, díky kterému by nebylo možné s dálničními známkami manipulovat a rozšiřovat třeba jejich platnost o další kraje. „Neproštípaná známka by platila v celé republice,“ dodal.

Výrobní náklady na dálniční známky jsou v současné době 34 miliónů korun a výnosy kolem 2,9 miliardy korun. „Z vytvořených modelů, jak by mohl systém při zavedení krajských dálničních známek za tři sta korun fungovat, vyplývá, že dopady na rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury by byly minimální,“ uvedl hejtman Novotný.

Karlovarský kraj chce prosadit krajské známky prostřednictvím zákonodárné iniciativy. Krajské dálniční známky by si podle hejtmana pořizovali řidiči, kteří si republikovou známku nekupují a raději jezdí po silnicích II. a III. tříd. „Zkrátili by si cestu a ušetřili by palivo, navíc by se snížila zátěž místních komunikací,“ upřesnil Josef Novotný, který je autorem petice za zavedení krajské dálniční známky. Tu zatím podepsalo 2 800 občanů.
Za stránku zodpovídá Miroslav Smaržík
Datum aktualizace 24. 7. 2013 - 09:53