Domů Aktuality Z odkaliště u Vřesové unikají zapáchající plyny

Z odkaliště u Vřesové unikají zapáchající plyny

​Silný zápach z odkaliště u Vřesové na Sokolovsku obtěžuje od pondělí obyvatele okolních měst a obcí. Hasiči našli zdroj zápachu a snaží se dalšímu úniku plynu z odkaliště zabránit.
První hlášení o silném zápachu v Chodově a okolí přijali hasiči na tísňovou linku v pondělí před půlnocí. Měřením ve městě zjistili malé koncentrace uniklé látky na bázi fenolu, následně našli i zdroj zápachu. Plyny unikaly z odkaliště ve Vřesové nedaleko Chodova.

Hasiči začali spolupracovat se zástupci inspekce životního prostředí či vodoprávního úřadu a také se zástupci firmy, které odkaliště patří. Měření prováděli hasiči i následující den, na místo povolali i chemickou laboratoř z Třemošné. Naměřené koncentrace stále nebyly zdravotně závadné, protože zápach neustával, rozhodli hasiči nejprve o zakrytí místa úniku pěnou. Odkaliště vlivem sucha a teplého počasí vysychalo a stoupala teplota vody i usazenin v odkališti a tím k neustálému úniku plynů, hasiči tak rozhodli o doplnění a ochlazení vody v odkališti.

Na místě vytvořili kyvadlovou dopravu vody cisternami, zároveň povolali na místo velkokapacitní čerpadlo z HZS Plzeňského kraje. Během večera a noci z úterý na středu navozili a přečerpali hasiči do odkaliště téměř 2 miliony litrů vody. Během středy se pokusí neutralizovat sedimenty na hladině odkaliště vápnem, případně sorbety, pokud ani to nepomůže, opět by hasiči přistoupili na zkrápění a ochlazování hladiny odkaliště. I nadále budou hasiči únik plynů monitorovat a měřit koncentrace nejen v blízkosti odkaliště, ale i v okolních městech a obcích. Řešení situace ze strany hasičů a všech dotčených orgánů státní správy sleduje i hejtman Josef Novotný.

Za stránku zodpovídá Miroslav Smaržík
Datum aktualizace 24. 7. 2013 - 14:51