Domů Aktuality Objevte díky akci Kraj dokořán kouzlo zodpovědných nákupů

Objevte díky akci Kraj dokořán kouzlo zodpovědných nákupů

​Program akce Kraj dokořán se zaměřuje na jedno z aktuálně rezonujících témat, a tím je udržitelnost. Připravené aktivity návštěvníkům dokážou, že i malá změna v návycích každého z nich může být významná a přispět k ochraně životního prostředí. Takovou změnou je například pořízení věcí, které bývalý majitel již nevyužije. Během dne si tento šetrný způsob „nakupování“ můžete vyzkoušet v rámci „swapu“, jenž se bude konat v krajské knihovně. Kromě toho na zahradě za hlavní budovou krajského úřadu vznikne Design market, kde si budete moci pořídit produkty vyrobené právě v souladu s udržitelností.

Jsem nadšená, že nápad uspořádat swap vzešel z iniciativy našich zaměstnanců, kterým není lhostejné, jaký dopad má konzumní způsob života na naši planetu. Nákupy z druhé ruky jsou skvělé v tom, že při nich nezatížíte přírodu, a ani svoji peněženku, navíc objevíte nadčasovou módu, která se v různých vlnách opakovaně vrací. Současně dostanou prostor mladí kreativci a umělci, aby mohli prezentovat své nápady a originální tvorbu,“ uvedla členka zastupitelstva Markéta Monsportová.

Swap (4,37 MB, PDF) neboli výměna funguje na základě darování věcí. Zájemci mohou své oblečení, módní doplňky nebo hračky přinést a vyměnit za jiné, případně si něco pouze odnést. Smyslem je tak vrátit do oběhu věci, které jsou plně funkční a můžou dále sloužit. Příjem věcí bude probíhat ve dnech 19. 6. a 21. 6. 2023 od 13 do 16 hodin na recepci v budově C krajského úřadu nebo přímo v den konání akce, tedy 23. 6 2023.

V rámci Design marketu se představí lokální značky či projekty, jejichž tvůrci se snaží o minimální enviromentální dopad. Dagmar Štrosová alias Lucky waste recykluje a proměňuje použité skleněné lahve v originální šperky, interiérové dekorace, lustry nebo třeba zvonkohry. Nápady čerpá z podoby samotných lahví. Inspirují ji rozličné atypické tvary, barvy, případně i potisk.

Výtvarnice a ilustrátorka Jitka Tomanová tvoří pod svou vlastní značkou Vařím v ateliéru, maluju v kuchyni. Pracuje výhradně s karlovarským či starým porcelánem, který ručně dekoruje svými drobnými autorskými kresbami.

Základní myšlenkou dílny Kristiny Löserové je upcyklace, tedy proměna odpadového materiálu v nové produkty lepší kvality. Je známá svými výrobky z džínoviny, jako jsou tašky, kabelky a další praktické doplňky, jež ráda zdobí folklorními motivy nebo krajkami. Věnuje se také tvorbě nápaditých dekorací, zejména věnců vyrobených z přírodních látek.

Mezi vystavujícími najdou návštěvníci také stánek značky ma v lese. Zdeňka Bílková šije funkční designové oblečení pro děti na základě principu pomalé módy a nulového odpadu. Díky speciální textilní technice zvané patchwork spočívající v sešívání různých látek k sobě zamezuje plýtvání materiálem a využije každý kousek na maximum. V roce 2022 získala ocenění KRUŠNOHOŘÍ regionální produkt®.

Stejným titulem se pyšní také umění drátkování Andrey Havlíčkové. Portfolio jejích výrobků je velmi pestré. Drátkuje velikonoční kraslice, sezónní dekorace, okrasné, ale i užitkové předměty, jako mísy či talíře. Podobný sortiment ovšem háčkovaný nabídne Karči Tvorba, za níž stojí Karolína Cerovská.

Součástí marketu bude také výtvarná dílna Machasusa, v níž se účastníci mohou za použití odpadových surovin kreativně realizovat. V praxi si tak vyzkoušejí metodu upcyklace a efektivně zhodnotí jinak již nepotřebný materiál.

Bližší informace o akci najdete na krajských sociálních sítích, krajském webu a na webových stránkách akce https://www.krajdokoran.cz/.

Za stránku zodpovídá Mgr. Jarmila Ivasková
Datum aktualizace 25. 5. 2023 - 14:44